HEMORRO¤DEN

 

Algemeen

De meeste hemorro´den (graad I en II) zijn poliklinisch te behandelen met een of meerdere Baron-ligaties. Daarnaast worden uiteraard ook dieet adviezen gegeven en een persverbod. Boven de 50 jaar is tevens sigmoidoscopie aangewezen om andere oorzaken van bloedverlies uit te sluiten.

Bij een Baron ligatie worden per sessie zoveel mogelijk (meestal 4 a 5) elastiekjes geplaatst, bij prolaps soms ook meerdere in longitudinale richting.

Voor patiŰnten die onvoldoende reageren op de Baron ligatie en eventueel graad III hebben is er tegenwoordig de Doppler ôhemorroidectomieö. Hierbij wordt transanaal met een Doppler de voedende arterie opgezocht en selectief geligeerd. Het grote voordeel met de klassieke hemorroidectomie is dat de behandeling vrijwel pijnloos is. Ook een lichte prolaps kan met deze techniek behandeld worden. Alternatief is de PPH procedure waarbij met een speciale circulaire stapler 2-3 cm boven de linea dentata het slijmvlies gereefd en de circulatie onderbroken wordt. Nadeel is dat 10 tot 20% van de patiŰnten urge klachten krijgt en dat eventuele complicatieĺs soms van ernstige aard zijn.

Voor patiŰnten met graad IV is een hemorro´dectomie (Morgan Millegan) ge´ndiceerd, die meestal in dagbehandeling kan plaatsvinden.

 

Voorbereiding

Preoperatief klysma (zie ook sfincterotomie).

 

Techniek hemorro´dectomie

< steensnede ligging met beenhouders

< instellen Parks speculum

< excisie in niet meer dan drie kwadranten

< Kocher op overgang slijmvlies-huid of op de skin tag

< submucosale infiltratie met adrenaline oplossing

< ovaalvormige incisie van het complex met medenemen van eventuele skin tag, zuinig met excisie van slijmvlies

< submucosaal vrijprepareren tot aan de vasculaire basis van het hemorro´d, sfincter internus niet beschadigen

< klem op de basis en ligeren met 2-0 vicryl

< defect sluiten met vicryl rapide doch kan ook open gelaten worden

< geen anale tampon!

 

Nabehandeling

Legendal voor 10 dagen. Persverbod. Extra pijn stillers (NSAID). Poliklinische controle na 1 week en zo nodig na 3 maanden.